Blog / De K van kenteken

Titel

De K van kenteken

Leestijd

2 minuten


Iedere dag valt het me op. Het raadselachtige 'foutje' op Nederlandse kentekenplaten. De K staat op z'n kop.

Nederlandse kentekenplaat.

Ik vind het ongelooflijk dat zoiets kan bestaan. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het zo bedoeld is. Een font is een variatie op bepaalde letter standaarden. Die standaarden kun je, in mijn ogen, niet loslaten bij dergelijke officiële toepassingen.

Hoezo op z'n kop?

De letter K heeft twee schuine pootjes. De ene gaat schuin omhoog en de andere gaat schuin omlaag. Het pootje dat schuin omlaag gaat hoort vanuit het pootje dat schuin omhoog gaat te starten. In de afbeelding hieronder zie je links een goede K en rechts dezelfde K maar dan op z'n kop.

Vergelijking gewone K en K op z'n kop.

Als ik dan kijk naar het font dat gebruikt wordt op Nederlandse kentekenplaten dan zie ik dat de K in dat font op z'n kop staat!

Het font dat op Nederlandse kentekenplaten gebruikt wordt.

Het font voor Nederlandse kentekenplaten.

Hoe doen ze dat in het buitenland?

Na kort speurwerk kan ik de conclusie trekken dat Nederland het enige land is waar een K op deze manier wordt afgebeeld. Hieronder drie voorbeelden van fonts gebruikt voor kentekenplaten in het buitenland.

Font voor Duitse kentekenplaten.

Het font voor Duitse kentekenplaten.

Font voor Britse kentekenplaten.

Het font voor Britse kentekenplaten.

Font voor Amerikaanse kentekenplaten.

Het font voor Amerikaanse kentekenplaten.

RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer)

Het RDW is de organisatie die de registratie van voertuigen en rijbewijzen beheert.

Om erachter te komen wat de motivatie is, of dat wellicht het malletje van de K per ongeluk is omgedraaid bij de vervaardiging van de eerste kentekenplaat, heb ik contact met het RDW gezocht. Het is bij hen niet bekend wie de designer is van het font noch wie de eerste kentekenplaten heeft geperst.

Het blijft vooralsnog een onopgelost raadsel.

Over mij

Goede communicatie is consistent en persoonlijk. Zowel in woorden als design. Ik ben een gepassioneerde designer uit Groningen. Ik houd me vooral bezig met het ontwerpen van brand identities (logo, huisstijl) en websites.

De ultieme uitdaging ligt voor mij in het ontwerpen van oplossingen die er mooi uitzien, maar ook goed communiceren. Goede vormgeving triggert de juiste emotie.

Bekijk hier mijn werk.

Titel

De K van kenteken

Leestijd

2 minuten


Iedere dag valt het me op. Het raadselachtige 'foutje' op Nederlandse kentekenplaten. De K staat op z'n kop.

Nederlandse kentekenplaat.

Ik vind het ongelooflijk dat zoiets kan bestaan. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het zo bedoeld is. Een font is een variatie op bepaalde letter standaarden. Die standaarden kun je, in mijn ogen, niet loslaten bij dergelijke officiële toepassingen.

Hoezo op z'n kop?

De letter K heeft twee schuine pootjes. De ene gaat schuin omhoog en de andere gaat schuin omlaag. Het pootje dat schuin omlaag gaat hoort vanuit het pootje dat schuin omhoog gaat te starten. In de afbeelding hieronder zie je links een goede K en rechts dezelfde K maar dan op z'n kop.

Vergelijking gewone K en K op z'n kop.

Als ik dan kijk naar het font dat gebruikt wordt op Nederlandse kentekenplaten dan zie ik dat de K in dat font op z'n kop staat!

Het font dat op Nederlandse kentekenplaten gebruikt wordt.

Het font voor Nederlandse kentekenplaten.

Hoe doen ze dat in het buitenland?

Na kort speurwerk kan ik de conclusie trekken dat Nederland het enige land is waar een K op deze manier wordt afgebeeld. Hieronder drie voorbeelden van fonts gebruikt voor kentekenplaten in het buitenland.

Font voor Duitse kentekenplaten.

Het font voor Duitse kentekenplaten.

Font voor Britse kentekenplaten.

Het font voor Britse kentekenplaten.

Font voor Amerikaanse kentekenplaten.

Het font voor Amerikaanse kentekenplaten.

RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer)

Het RDW is de organisatie die de registratie van voertuigen en rijbewijzen beheert.

Om erachter te komen wat de motivatie is, of dat wellicht het malletje van de K per ongeluk is omgedraaid bij de vervaardiging van de eerste kentekenplaat, heb ik contact met het RDW gezocht. Het is bij hen niet bekend wie de designer is van het font noch wie de eerste kentekenplaten heeft geperst.

Het blijft vooralsnog een onopgelost raadsel.

Over mij

Goede communicatie is consistent en persoonlijk. Zowel in woorden als design. Ik ben een gepassioneerde designer uit Groningen. Ik houd me vooral bezig met het ontwerpen van brand identities (logo, huisstijl) en websites.

De ultieme uitdaging ligt voor mij in het ontwerpen van oplossingen die er mooi uitzien, maar ook goed communiceren. Goede vormgeving triggert de juiste emotie.

Bekijk hier mijn werk.